14-05-2018

Bruiloft

Bruiloft

Ondanks dat de bruiloften tegenwoordig steeds unieker en persoonlijker worden, blijven er altijd huwelijkstradities die je bij (bijna) alle bruiloften wel terug ziet komen. Een echte traditie op een Bruiloft is de bruidstaart. Ondanks dat er tegenwoordig bruidsparen zijn die voor een alternatief kiezen zoals cupcakes of een sweettable, blijft het idee achter de bruidstaart nog steeds bestaan. Het zoete van de bruidstaart staat namelijk voor vruchtbaarheid. Deze gedachte is afkomstig uit Griekenland. Zij waren van mening; met hoe meer mensen je zoetigheid deelt op de trouwdag, hoe meer vruchtbaarheid je op je afroept.

In de 18e eeuw werd in Nederland vooral vruchtengebak gegeten op een bruiloft. Dit gebak werd gemaakt van fijne suiker, witte bloem en in sterke drank gedrenkte vruchten.

Rond 1900 maakte ons land kennis met de klassieke bruidstaart. Onze koningin van destijds, Wilhelmina, had een enorme taart bij haar huwelijk met verschillende lagen, geheel in Engelse stijl. Deze ‘royal cake’ stamde weer af van de gigantische bruidstaart die de Engelse koningin Victoria voor het huwelijk van haar dochter liet maken in de 19e eeuw. Zodoende werd dit de norm voor andere Europese koningshuizen en adellijke families.

Toch duurde het nog zeker zo’n 50 jaar voordat de bruidstaart echt ingeburgerd raakte. In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd de klassieke Engelse bruidstaart echt meer de norm.

Romeinen
De oude Romeinen aten tijdens de huwelijksplechtigheid al een soort koek eten, confarreatio, waarvan het bruidspaar de eerste hap nam. Vervolgens werd de koek in stukken gebroken om de goden gunstig te stemmen, zodat het stel veel kinderen zou krijgen.

Engeland
In de Middeleeuwen brachten de Britse bruiloftsgasten allemaal een kleine koek of taart mee die opgestapeld werden op een tafel. Zo kreeg je al een idee van een bruidstaart. Als de bruid en bruidegom elkaar over de stapel heen konden kussen, zou dat veel geluk brengen.

Frankrijk
Een ander verhaal komt uit Frankrijk. Daar zou een kok gebak hebben opgestapeld en deze met glazuur bedekt hebben om te voorkomen dat de stapel omviel. Deze ‘piramidevorm’ zien we nog steeds terug in de huidige bruidstaart: de grootste taart onder en de kleinste boven. Al is er ook een verhaal dat er juist een Engelse kok was die geïnspireerd werd door de Bride’s Church, een kathedraal met een spierwitte toren, die bestaat uit vijf lagen op elkaar. Net als bij een bruidstaart dus.

Bruidstaart en tradities

Samen de taart aansnijden voor verbondenheid
Het aansnijden van de bruidstaart kun je wel een traditie noemen. Na alle oh’s en ah’s van de familie en vrienden, pakt de bruid het mes om de onderste bruidstaart aan te snijden. De bruidegom legt zijn hand op de hare als teken van verbondenheid. Het staat symbool voor de belofte om voor elkaar te zorgen.

Het eerste stuk taart is volgens de traditie voor het bruidspaar. De bruid neemt een stukje bruidstaart en voert het aan haar kersverse man en andersom. Daarna zijn ook de gasten aan de beurt.

Vergeet niet om een stukje taart voor je bruidsmeisje te bewaren. Het verhaal gaat namelijk dat wanneer het bruidsmeisje met een stuk bruidstaart onder haar kussen slaapt, zij zal dromen over haar toekomstige echtgenoot. Schattig! Dit is vooral in Engeland een traditie.

Puur en maagdelijk wit
De bruidstaart is van oorsprong wit. Deze kleur staat voor maagdelijkheid en puurheid. Het is een traditie dat de trouwjurk wit is, dus logischerwijs moest de taart ook wit zijn. De roots van de bruidstaart liggen in Engeland. De Engelsen noemden de taart ‘bride’s cake’. In Nederland noemen we het ook de ‘bruidstaart’. De bruid was (is!) namelijk belangrijk en de hele dag draaide om haar.

Nog een verklaring voor de kleur wit: hoe beter de suiker, hoe witter het glazuur. Vroeger kon niet iedereen de ‘beste en fijnste suiker’ betalen. Zo was de rijkdom en de invloed van de familie aan de taart af te zien: hoe witter de taart, hoe rijker de familie.

Lagen taart
Een traditionele bruidstaart bestaat uit minstens drie lagen. Elke laag is bestemd voor een gelegenheid. Zo is er een laag voor de receptie, eentje om uit te delen en de bovenste laag om in te vriezen en later op te eten.

Deze traditie ontstond al in de 18e eeuw en wordt tegenwoordig nog steeds toegepast. Het ingevroren deel kun je bijvoorbeeld bij jullie eerste huwelijksjubileum opeten of als jullie eerste kindje wordt geboren. Op deze manier zou er een symbolische, maar ook een emotionele verbinding ontstaan tussen de huwelijksdag en deze andere bijzondere gebeurtenis.

Vroeger was het ook normaal dat iedere laag van iets anders was gemaakt. Zo bestond de onderste laag uit witte suiker. Dit stond symbool voor de liefde. In de tweede laag zat marsepein en dit stond symbool voor de bruidstijd. De bovenste laag bestond uit ‘plumcake’ (rijke vruchtencake). Dit werd gezien als afspiegeling van het huwelijk.

Bruidstaarttoppers
Met een bruidstaarttopper maak je de taart persoonlijk. Taarttoppers zijn niet geheel onbelangrijk op een bruidstaart. Het hoeft natuurlijk niet, maar als je het wel doet, wil je natuurlijk een mooie die bij jullie past. Op onze site vind je een uitgebreid assortiment met bruidstaarttoppers, zo zijn er klassieke, moderne, romantische en grappige bruidstaarttoppers te vinden.

Verder vindt je bij Trend Decor alles wat je nodig hebt om een mooie taart te maken. Zo hebben we bakblikken in diverse hoogtes, maten en vormen, maar ook cake cards, cake boards en goudkarton in ons assortiment. Maar ook voor het bekleden van je taart met heerlijke, soepele rol fondant, gemaakt volgens ons eigen recept, kun je bij ons terecht. Deze hebben we in diverse kleuren of in het wit zodat je hem zelf op kleur kunt brengen door gebruik te maken van onze paste kleuren.

Bij Trend Decor kunt u terecht voor een uitgebreid assortiment aan taartdecoraties voor iedere thema of seizoen.

Neem een kijkje op onze site en laat je verrassen door het grote assortiment dat wij bieden. Staat er iets niet bij dat je zoekt, neem dan contact met ons op. Grote kans dat we het wel hebben en anders kunnen we het altijd voor u bestellen en hebt u het binnen enkele weken in huis.

Trend Decor bakken met inspiratie.

< Terug naar overzicht
De waardering van www.trenddecor.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1835 reviews.