17-10-2019

Voedingskleurstof en Foodprinting

Met dank aan de vele blogs, vlogs en tv-programma’s staat ons vak in de spotlights. Met ons Bakkerslab in Boekel dragen wij ons steentje bij op het gebied van voedingskleurstof voor foodprinting en diverse andere toepassingsmogelijkheden.

In ons Bakkerslab ontwikkelen, experimenteren, testen en proeven we. En geloof ons: geen enkel product gaat de markt op zonder dat ‘ons pap’ (lees: bakker Martien van Berlo) het heeft geproefd.

Ook produceren we hier een breed assortiment aan levensmiddelen kleurstoffen die voor verschillende toepassingen kunnen worden gebruikt.

Vloeibare kleurstof
Vloeibare levensmiddelen kleurstoffen zijn op waterbasis. Ze zijn geschikt voor het op kleur brengen van royal icing, slagroom, botercrème, drankjes e.d. Maar je kunt ze ook uitstekend gebruiken om mee te airbrushen.

Pasta kleurstof
Onze pasta kleurstoffen zijn ontwikkeld voor het kleuren van grondstoffen die niet te veel vocht kunnen verdragen  zoals fondant. Deze kleurstoffen zijn zeer geconcentreerd en je hebt er dan ook maar weinig van nodig om de gewenste kleur te verkrijgen.

Spuitbus kleurstof
In ons assortiment hebben we 2 verschillende soorten kleurstoffen in spuitbussen. We hebben velvet spray. Deze geven een mat poeder effect op je gebak of chocolade. Voor het beste resultaat kun je deze het beste spuiten op een bevroren ondergrond. Ook hebben we metallic spray. Deze geeft het product een metallic kleur met glans. Geschikt voor banket, suikerwaren, fondant, marsepein en chocolade.

Kleurstof poeder
Dit is kleurstof in poedervorm. Deze is er in verschillende kleuren en met verschillende toepassingsmogelijkheden.
Chocolade kleurstof: Hiermee geef je witte chocolade een mooi kleurtje
Metallic kleurstof: Deze kun je verwerken door te “dusten” met een kwastje of je maakt er een verfje van door er een beetje alcohol die voedselveilig is aan toe te voegen.
Kleurstof op oliebasis: Voor het op kleur brengen van chocolade of vetachtige producten zoals botercrème en ganache.

Bent u op zoek naar een bepaalde kleur? Dan kunnen wij deze speciaal voor u ontwikkelen. Ook in azo-vrij is er intussen veel mogelijk. Klant specifieke recepturen kunnen al vanaf 1 liter voor u geproduceerd worden.

Wist u dat zelfs voor het kleuren van bloemen onze kleurstoffen gebruikt worden.

In eigen beheer hebben we een unieke receptuur ontwikkeld voor eetbare inkt voor foodprinters. Een innovatie waar we trots op zijn.

Met onze printers en materialen kun je zelf binnen een handomdraai een eetbare print maken. Je hebt de keuze uit drie verschillende typen printers, 2x een A4 printer en een A3 printer, die wij persoonlijk gereedmaken voor het printen op eetbaar papier en worden geleverd met een setje cartridges.

Er zit een duidelijk verschil in de te kiezen papier soort. Hieronder leggen wij het verschil tussen de papiersoorten uit zodat je weloverwogen de juiste keuze maakt.

Frosty sheets
Deze sheets, bestaande uit een dun laagje op zetmeelbasis, kunnen gebruikt worden op een ondergrond van botercreme, slagroom, bavaroise, ganache, fondant en marsepein. Deze sheets zijn erg buigzaam en na aanbrengen worden ze één met de taart.

Icing sheets
Je kunt deze het beste te vergelijken met een dun laagje suikerpasta, en ideaal voor direct gebruik. Deze sheets kun je het aanbrengen op slagroom, fondant, marsepein en botercreme. Ook kun je deze sheets gebruiken voor het plaatsen van plaatjes op koekjes of cupcakes. De icing sheets zijn het meest geschikt als je schildjes wilt maken, met bijvoorbeeld logo’s erop.

Chocolade transfer sheets
Vellen met een laagje cocaoboter. Deze kun je mooi overbrengen op chocolade, zo krijgt je chocolade een persoonlijke look.  De sheets zijn er in 2 formaten; A4 en bonbonformaat. De bonbonformaat sheets kun je gebruiken voor het maken van logo bonbons. Let wel op dat je print in spiegelbeeld.

Wanneer je overweegt een foodprinter aan te schaffen is het van belang vooraf te bepalen met welk soort papier je gaat printen, omdat niet elke printer voor elk papiersoort geschikt is.

Canon IP7250
Is een A4 printer met een onderlade. Hierdoor is de printer geschikt voor het printen op chocolade transfer sheets en op frosty sheets.

Canon TS5050
Deze printer heeft een bovenlade en is geschikt voor het printen op icing sheets en frosty sheets.

Canon IX6850
Dit is een A3 printer met een bovenlade. Je kunt met deze printer printen op icingsheets en frosty sheets. Bovendien kun je met deze printer ook printen op A3 frostysheets. Deze printer is kwalitatief een betere printer dan de TS5050.

Van pannenkoeken tot hamburgers: als we de culiprofeten moeten geloven, komt een aanzienlijk deel van ons voedsel in de toekomst uit de printer. Voor één lekkernij is het al zover: de fototaart. Je weet wel, van dat slagroomgebak waar je een afbeelding van je oma, labradoodle of zaalvoetbalteam op kan laten afdrukken.

Inmiddels hebben vele bakkerijen ook de middelen om geregeld een fototaart af te leveren. Op het eerste gezicht zijn het doodgewone printers, alleen zijn zowel het inkt uit de cartridges als de sheets waarop geprint wordt eetbaar.

Om gebruik te kunnen maken van geprint eetbaar papier heb je een speciale foodprinter nodig. Deze printer werkt met cartridges met eetbare inkt. Gewone printerinkt is uiteraard niet-eetbaar en kun je dus niet gebruiken op eetbaar papier. Je vindt bij Trend Decor verschillende modellen levensmiddelen printers. Er zijn drie modellen, te weten voor A4 of A3 formaat afdrukken. In de meeste gevallen kun je volstaan met een A4 afdruk, maar als je grotere afdrukken wilt kunnen printen dan is dat mogelijk met het A3-model. Deze food-printer kun je op de gebruikelijke manier aansluiten op je laptop of computer. De afdruk kun je inladen en bewerken met een fotobewerkingsprogramma naar keuze.

Voor elke gelegenheid gebruik maken van eetbaar papier

Met de foodprinter kun je probleemloos een afdruk maken op eetbaar papier. Je kiest het papier van je keuze, bijvoorbeeld icing paper of frosty sheets. Vervolgens print je de gewenste afbeelding. Deze kun je eventueel bijsnijden zodat hij precies op een taart past. Natuurlijk kun je ook meerdere kleine afbeeldingen printen om gebakjes of koekjes mee te versieren. Vooral kinderen vinden het geweldig om een taart te krijgen met hun foto erop, bijvoorbeeld voor hun verjaardag of bij het behalen van een diploma. Maar je kunt de foodprinter ook gebruiken voor zakelijke doeleinden, bijvoorbeeld voor het decoreren van gebakjes met een bedrijfslogo.

Mooie afwerking met de producten van Trend Decor

Je kunt bij Trend Decor een eetbare inkt printer aanschaffen in combinatie met de benodigde cartridges. Daarnaast zijn er verschillende soorten spray’s te verkrijgen. Hiermee kun je de afbeelding extra mooi afwerken en een glanzend effect meegeven, nadat je hem op een taart hebt gelegd en een mooie bijkomstigheid is dat de print dan langer mooi blijft.

Er zijn verschillende soorten spuitbussen:

  • CocoaSpray: Cacaoboter in spuitbus. Voor het polijsten en beschermen van producten op marsepein- en fondantbasis tegen vocht. Ideale spray voor het waterafstotend maken van levensmiddelen prints.
  • BrillianceSpray: Glansmiddel (shellac) in spuitbus. Voor decoratief gebruik in/op levensmiddelen. Lak voor het beschermen en het glanzen van suikerwaren, marsepein en chocolade. Een ideaal product voor het beschermen en het langer houdbaar maken van eetbare prints.

Verder vindt je bij Trend Decor alles wat je nodig hebt om een mooie taart te maken. Zo hebben we bakblikken in diverse hoogtes, maten en vormen, maar ook cake cards, cake boards en goudkarton in ons assortiment. Maar ook voor het bekleden van je taart met heerlijke, soepele rol fondant, gemaakt volgens ons eigen recept, kun je bij ons terecht. Deze hebben we in diverse kleuren of in het wit zodat je hem zelf op kleur kunt brengen door gebruik te maken van onze paste kleuren.

Bij Trend Decor kunt u terecht voor een uitgebreid assortiment aan taartdecoraties voor iedere thema of seizoen.

Neem een kijkje op onze site en laat je verrassen door het grote assortiment dat wij bieden. Staat er iets niet bij dat je zoekt, neem dan contact met ons op. Grote kans dat we het wel hebben en anders kunnen we het altijd voor u bestellen en hebt u het binnen enkele weken in huis.

Trend Decor bakken met inspiratie.

< Terug naar overzicht
De waardering van www.trenddecor.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 1830 reviews.