Over twee weken is het alweer Valentijnsdag. Hoog tijd dus om op zoek te gaan naar een leuke manier om jouw geliefde te verrassen, wij helpen je een handje met dit heerlijke recept voor een witte chocolade bavarois met pure chocoladesaus. Chocolade doet het altijd goed als vulling, maar ook zeker als taart decoratie. Het enige dat verder nodig is voor een romantische setting zijn kaarsjes en een heerlijk plaid om later onder te kruipen.
Chocolade heeft al eeuwen de reputatie lustopwekkend te zijn. De eerste aanwijzingen hiervoor dateren uit de tijd van de Azteken. Keizer Montezuma dronk vaak wat extra bekers gekruide cacao voordat hij zijn harem ging bezoeken. Ook Casanova deed regelmatig een beroep op chocolade. De kerk heeft zelfs op een bepaald moment de consumptie van chocolade verboden, omdat het als afrodisiacum beschouwd werd. Al heeft de wetenschap bewezen dat er geen stofjes in de chocolade zitten die lustopwekkend zijn, hebben zij wel bewezen dat de cafeïne en theobromine in chocola je opkikkeren. Daarnaast heeft de stof flavonoïde een beschermende werking tegen onder andere hartinfarcten. Genoeg redenen dus om jezelf en je geliefde te verwennen met deze heerlijke chocolade bavarois.
Bavarois van witte chocolade met pure chocoladesaus:
Ingrediënten:
- 3 blaadjes gelatine
- 80 gram witte chocolade, in stukjes
- 200 milliliter slagroom
- 65 gram suiker
- 160 milliliter blanke vla, op kamer temperatuur
- 1½ eetlepels sinaasappel likeur (Grand Marnier of Cointreau)
- 2 peren, geschild
- 200 milliliter zoete, witte wijn
- 40 gram extra dark chocolade (70 % cacao) in stukjes
Bekijk hier de laatste taart decoratie trends
Bereiden:
- Week de gelatine 10 minuten in ruim koud water.
- Laat de witte chocolade met 40 ml slagroom op heel zacht vuur al roerende smelten.
- Klop de 120 milliliter slagroom stijf met 40 g suiker.
- Knijp de gelatine uit en los de blaadjes op in 1½ eetlepels heet water.
- Snijd wat plakjes van een roomboter cake en leg deze in een vierkant. Gebruik de kleine kant van de steker en steek er een hartvorm mee uit.
- Roer eerst de likeur en daarna de gesmolten chocolade en gelatine door de vla en spatel ook de room erdoor. Schep dit mengsel in de met water omgespoelde vorm (600 ml)
- Net voordat de vorm vol is leg je de plakken cake er in, waarna je nog wat bavarois over de cake heen giet.
- Leg een stukje huishoudfolie over de bavarois. Zet hem vervolgens minimaal 4 uur in de diepvries..
- Stort de bavarois ongeveer een uur voor het serveren op een platte schaal.
- Snijd de peren elk in 10 partjes en stoof ze in de wijn met 25 g suiker in 10 minuten zachtjes gaar. Laat de peren uitlekken en kook het vocht in tot een siroop.
- Smelt de pure chocolade met 40 ml slagroom tot een gladde saus en laat deze afkoelen tot lauw.
- Leg de peer eromheen en druppel de siroop erover. Schep wat chocoladesaus op de bavarois en geef de rest in een schaaltje erbij.
Materialen
Bavaroise vorm Amore. Bekijk hier onze top 10 taart decoraties.