20-11-2018

Pepernoten of kruidnoten?

Elk jaar ontstaat er weer de verwarring over deze 2 heerlijke decemberlekkernijen. Veelvuldig worden de namen door elkaar gebruikt. Toch zijn het twee totaal verschillende lekkernijen met een groot verschil in smaak en structuur. Wij leggen in deze blog duidelijk het verschil tussen de pepernoot en de kruidnoot uit.

De pepernoot
Pepernoten worden gemaakt van roggemeel. Verder wordt er gebruik gemaakt van honing en anijs om de pepernoten op smaak te brengen. Pepernoten zijn zacht, een beetje zoals taaitaai. Ze zijn onregelmatig van vorm.

De kruidnoot
Kruidnoten zijn harder en brosser. Het zijn eigenlijk kleine koekjes. Kruidnoten zijn kleine half ronde balletjes. Ze worden gemaakt van tarwebloem met speculaaskruiden. Speculaaskruiden bestaan uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper.

De pieten strooien over het algemeen met kruidnoten en dus niet met pepernoten zoals in de meeste liedjes wordt bezongen. Dat Pieten met deze lekkernij strooien is niet zomaar ontstaan. Ze doen dit niet zonder meer omdat het leuk is om met snoepgoed te strooien, er zit meer achter. Het met de arm strooien verwijst naar het symbool van de vruchtbaarheid, naar de boeren die zaden strooien over de akkers. Ook het strooien met rijst op bruiloften staat verwijst hiernaar.

Hieronder vind je de recepten van deze heerlijke decemberlekkernijen.
Recept pepernoten:
Ingrediënten:

  • 125 g honing
  • 75 g stroop
  • 1 ei
  • 150 g roggemeel
  • 150 g tarwebloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 2 tl gemalen anijszaad
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Snufje zout

Bereiden:

  • Meng de honing, stroop en het ei door elkaar in een grote kom.
  • Zeef de overgebleven ingrediënten boven diezelfde kom en roer dat door het honingmengsel tot je een mooi deeg krijgt.
  • Kneed met de hand verder tot een stevige bal. Wikkel deze in plasticfolie en laat tenminste twee uur rusten in de koelkast (dan trekken de smaken van de specerijen mooi door het deeg)
  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Rol het deeg met een deegroller uit, op een uitrolmat zodat deze niet vastplakt aan de aanrecht, tot een dikke lap van ca 1,5-2 cm en snij er stukjes af. Leg deze op een bakmat en leg de bakmat op een bakplaat.
  • Bak de bonkjes in 10-15 minuten licht bruin.

Recept kruidnoten:
Ingrediënten:

  • 150 g ongezouten boter
  • 125 g donkere basterdsuiker
  • 10 g speculaaskruiden
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 4 el halfvolle melk

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout naar smaak goed door elkaar.
  • Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt. Bekleed de bakplaat met een bakmat.
  • Maak lange rollen van het deeg. Snijd de rollen in gelijke stukjes. Vorm hier kleine balletjes van, leg ze op de bakmat en druk ze een beetje plat. Bak ze in de oven in in ca.15 min. gaar en lichtbruin. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.

 

< Terug naar overzicht

De waardering van www.trenddecor.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 463 reviews.